Roeffen Mart roept halt toe aan vandalisme

In de laatste maanden is de regionaal bekende Speeltuin Roeffen Mart in Grubbenvorst herhaaldelijk slachtoffer geweest van diefstal en vandalisme. Zo werden er tot tweemaal toe dure schommels gestolen en werd er een klimbrug in brand gestoken. Hoewel politie de incidenten in onderzoek heeft, wordt de kans klein geacht de daders te achterhalen.

De gratis toegankelijke speeltuin wordt gerund door vrijwilligers en is volledig afhankelijk van giften en donaties. Hierdoor komen deze klappen dubbel zo hard aan. Voorzitter Jan Vissers legt uit; “doordat wij de exploitatie runnen met een beperkt budget, wordt al het onderhoud zorgvuldig gepland. Dergelijke incidenten hebben tot gevolg dat we óf in dit onderhoud moeten snijden of dat de vervanging van gestolen of beschadigde speeltoestellen erg lang op zich laat wachten. In beide gevallen zijn onze jonge bezoekers er de dupe van!”

Maar niet alleen de spelende kinderen worden door de diefstallen getroffen, ook de vrijwilligers die zich het hele jaar door inzetten om de speeltuin veilig, schoon en open te houden, worden hierdoor geraakt. Vissers: “na het zoveelste incident zakte de moed bij een aantal vrijwilligers behoorlijk in de schoenen. Het werk dat zij belangeloos verzetten wordt op deze manier zo bruut tenietgedaan, dat het voor sommigen steeds lastiger werd op zich toch weer op te pakken om schades te gaan herstellen. Er moest een oplossing komen”.

Die oplossing kwam er. Een groepje regionale ondernemers was zo geraakt door de berichtgevingen dat ze besloten om gezamenlijk de speeltuin een helpende hand toe te steken. En wel op een bijzondere manier; met slimme camerabewaking. Op initiatief van beveiligingsbedrijf Eye Watch Security Group uit Venray werd een plan opgesteld. Directeur Dave van de Laar hierover; “middels moderne camera’s die uitgerust worden met intelligente software gaan we binnen gezette tijden de speeltuin bewaken. De camera’s ‘zien’ zelf verdachte bewegingen en geven daarop alarmmeldingen. Via onze eigen meldkamer kunnen we dan direct live meekijken en bijvoorbeeld de politie alarmeren, onze eigen beveiligers aansturen of kentekens noteren”.

Het antwoord op de vraag waarom de bedrijven deze hulp belangeloos aanboden, is volgens van de Laar even eenvoudig als treffend; “we hebben allemaal kleine kinderen (gehad) en hebben allemaal vele uren hier in de speeltuin doorgebracht. Het idee dat een stel vandalen uit eigen belang het speelplezier voor duizenden kinderen verpestten vonden wij niet te verkroppen”. Het bestuur en vrijwilligers van Speeltuin Roeffen Mart zijn heel blij met het aanbod. Voorzitter Vissers: “We kunnen eindelijk een serieuze maatregel nemen om de in de laatste jaren toegenomen diefstallen en vandalisme een halt toe te roepen”.

Op zaterdag 16 juni zal het nieuwe camerasysteem officieel in gebruik genomen worden door Wethouders Birgit op de Laak en Han Geurts. De bewaking van de Speeltuin Roeffen Mart wordt mogelijk gemaakt door EWS Solutions (camera’s), Eye Watch Security Group (meldkamer en alarmopvolging) en Staalmeesters (cameramasten).

Geef een reactie

Sluit Menu